Община Бургас - портал за публично-частни партньорства

Заместник-кмет на Бургас води лекции в престижен международен форум

сряда, 19 май 2010
Автор: Admin

plus

Атанаска Николова - зам.- кмет на община Бургас с ресор евроинтеграция и екология - участва в шестата европейска конференция, посветена на устойчивото развитие на градовете.

Престижният международен форум се провежда в гр. Дюнкерк /Франция/ от 19 до 21 май. Основен организатор на събитието е ICLEI - Международна организация на местните власти за устойчивост, в която членува и Община Бургас.

Атанаска Николова е предпочетена сред представители на над 200 градове и общини, да се включи във форума с презентации в две пленарни сесии.

На 19 май тя е един от главните лектори в панела "Възобновяеми енергийни източници", за да представи опита на Община Бургас и усилията й в процеса за изготвяне на Местен енергиен план. По време на тази сесия ще се обсъдят вариантите за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и по-рационално използване на възобновяемите енергийни източници.

На 20 май, в сесията "Сътрудничество в областта на еко-ефективна и гъвкава градска инфраструктура", Атанаска Николова ще представи опита на Община Бургас в областта на публично-частното партньорство и възможностите за иницииране на ПЧП във водния и енергийния сектор.

Зам.-кметът на Бургас ще присъства и на сесия, по време на която висши управници ще представят вижданията си за устойчивото развитие. Неин домакин е кметът на Дюнкерк - Мишел Делебар. Той е бивш френски министър и председател на Комисията по териториално сближаване в Комитета на регионите. Сред високопоставените гости са още Ален Жупе - бивш френски премиер и настоящ кмет на Бордо, Денис Бурин - заместник-кмет на Париж, Луизиана Лин - кмет на Форталеза /Бразилия/ и вицепрезидент на Асоциацията на Бразилските кметове.

На сесията на кметовете се очаква да бъде обсъдено и прието политическо послание, което ще се разпространи до Европейски и международни институции, имащи отношение към борбата с климатичните промени. Приетата политическа декларация ще постави основите на предстоящите дискусии в рамките на форума по проблемите на климата в Мексико и Световния Екологичен форум през 2012 година в Рио Де Жанейро.

 http://www.dunkerque2010.org/