Община Бургас - портал за публично-частни партньорства

18 проекта ще бъдат реализирани до края на 2010 г. по Програмата за ПЧП на Община Бургас

четвъртък, 05 август 2010
Автор: Admin

plus

Кметът на Бургас Димитър Николов провери на място как вървят дейностите по Програмата за публично-частно партньорство на малки благоустройствени проекти на Община Бургас. От началото на годината до момента по Програмата са одобрени за изпълнение 18 проекта на обща стойност около 120 000 лв.

Четири от тях са вече завършени. Напълно реконструирани са тротоарните настилки в ЦДГ "Радост" и на ул. "Гладстон", обновяване на двора на ЦДГ "Детелина" и пространството пред бл. 64 в к-с "Славейков".

Останалите 14 проекта, които ще бъдат реализирани до края на годината включват благоустрояване на околоблоковото пространство на бл. 15 в к-с "Лазур" и бл. 16 и 70 в к-с "Славейков", и поставяне на цветарници на ул. "Цар Симеон I" в центъра на града.

Площадката пред блок 75 в "Лазур" е също пред завършване. Собствениците на този блок са включени в Програмата за ПЧП, тъй като първи регистрираха етажната собственост според новите изисквания на ЗУЕС /закон за управление на етажната собственост/.

Пространството около детските заведения в голяма част от жилищните комплекси също ще бъде обновено. В к-с "Изгрев" започна ремонт на настилката и парапетите в ЦДГ "Здравец", както и на площадка и пясъчник в ЦДГ №30 "Изгрев" и тротоарни площи в ЦДГ "Веселушко".

В к-с "Славейков" се работи по благоустрояване на двора в ЦДГ "Детелина" и пейките и спортната площадка в ЦДГ "Моряче". В к-с "Меден рудник" ще бъде ремонтирана настилката и пясъчниците в ОДЗ "Славейче" и изградена детска площадка в ОУ "Найден Геров", а в ЦГЧ ще бъде ремонтирана тротоарна настилка в ЦДГ "Радост".

Другите три проекта за 2010 г. ще бъдат реализирани в съставните селища - ремонт на тротоари и обновяване на парка в с. Брястовец, както и благоустрояване на градската градина в гр. Българово.

Програмата е безсрочна и е насочена основно към реализация на дейности по благоустрояване - ремонт на тротоарни площи, детски площадки, огради и дейности по озеленяване и поддържане на вътрешно-квартални, околоблокови пространства и подходи към отделни имоти на територията на община Бургас.

Участието на Общината в изпълнението на проектите по тази програма възлиза на 75% от стойността на всеки проект, а останалите 25% се съфинансират от физически и юридически лица, дарения и др. Максималната стойност на всеки от проектите може да бъде до 10 000 лв.

Началото й бе положено още през 2008 г., когато кметът на Бургас Димитър Николов подписа първите 10 споразумения за финансиране и реализация на малки благоустройствени проекти. От тази година се увеличи обхвата на дейностите за реализация на проектите по Програмата и се осъществяват от Общинската агенция по публично-частно партньорство и приватизация.

За да кандидатстват по Програмата гражданите трябва да направят сдружение и с протокола от общото събрание да заявят желанието си за участие в Общинската агенция по приватизация и ПЧП, която се помещава на ул. "Конт Андрованти" 1-3, ет.3 /срещу бившия "НАРМАГ"/ . Там ще попълнят образец на заявление и ще го подадат на служителите от агенцията.